Így bánj a könyvvel, amit olvasol

Amikor kezedbe veszel egy könyvet, hogy elolvasd, vagy csak egyszerűen beleolvass, tarts szem előtt néhány tanácsot, mellyel meghosszabbíthatod a könyv életét. Biztosan lesznek olyan tanácsok, melyeket nem szívesen fogadsz meg. Azonban, ha azt szeretnéd, hogy a polcodon kifogástalan állapotú könyvek sorakozzanak, akkor ezekre figyelj:

Könyvhasználati szabályok

1. szabály:

Soha ne tedd le a könyvet kinyitott állapotban, lapjával lefelé fordítva! Keménytáblás könyvnél nem tanácsos, puhafedelesnél pedig egyenes tilos. A borító meghajolhat, megtörhet, a lapok összegyűrődhetnek. Helyette inkább használj könyvjelzőt, és amikor megállsz az olvasásban, csukd be a könyvet.

2. szabály:

Puhafedeles könyvet óvatosan lapozgass olvasás közben! Ne erőltesd, hogy teljesen szétnyisd, különben megtörik a borítója, gerince. Sőt, gyengébb minőségnél akár még a lapok is elkezdhetnek kiesni belőle.

3. szabály:

Ne használj szövegkiemelőt, ne húzogasd alá a mondatokat a könyvben! Kivéve persze, ha tankönyvről van szó. Kiemelés helyett inkább írd ki egy külön füzetbe a fontos gondolatokat, esetleg írj összefoglalót saját szavaiddal. Sokkal jobban megmarad így az emlékezetedben, mintha kicicomáznád a könyvet és soha nem vennéd elő újra.

4. szabály:

Nem tanácsos ital vagy étel közvetlen közelébe tenni a könyvet. Az ital kiborulhat, az ételtől pedig zsíros lesz a könyv.

5. szabály:

Ne száríts őszi leveleket a könyv lapjai között! Óvodában és kisiskolás koromban ez nagy divat volt, de ezzel csak azt értem el, hogy a levelekből kipárolgott nedvesség hullámossá tette a lapokat. Ha feltétlenül leveleket akarsz kiszárítani, használj üres lapokat és nehezéket, vagy olyan könyvet, amit kicsit sem sajnálsz. Például egy régi tankönyv erre alkalmas lehet.

6. szabály:

Ne hajtsd be a lapokat a fontos részeknél! Igénytelen és gyűrött lesz tőle a könyv.

7. szabály:

Ne dobáld a könyveket! Sosem tudhatod, mikor sikerül úgy eldobnod, hogy összegyűröd vele a lapjait.

8. szabály:

Fekete fényes lapokkal csak óvatosan! Biztosan volt már a kezedben olyan könyv, melynek fényes lapjai voltak. Ezzel még nem lenne akkora gond. Azonban, amikor a lap nem fehér, hanem fekete, rögtön meglátszódnak rajta zsíros ujjlenyomataink. Talán az összes szabály közül ezt a legnehezebb betartani, hiszen elég egyetlen apró rossz mozdulat és az ujjunkról származó zsírfolt örökre látható nyomot hagy a lapokon.

Legközelebb, ha kezedbe veszel egy könyvet, figyelj ezekre a szabályokra. A könyv tudást ad át neked. Becsüld meg, bánj vele tisztelettel. Minden elolvasott könyv hozzátesz a személyiségünkhöz.

Similar Posts