A rák gyógyulásának újabb lehetőségei

Dr. Mark Stengler, Dr. Paul Anderson: A rák gyógyulásának újabb lehetőségei

Néhány hónappal ezelőtt kaptam az orvosomtól egy olyan diagnózist, amitől nagyon megijedtem. Rengeteget olvastam a neten a betegségről. Minden cikkben a végeredmény az volt, hogy ez akár rák is lehet a későbbiekben.

Végül megműtöttek, bár nem a klasszikus értelemben vett műtét volt. Elmentem, elvégezték a beavatkozást és negyedóra múlva már távozhattam is. Kihangsúlyozom, hogy ez NEM rák volt, de nem lehet tudni, hogy később nem lett volna az. Mivel nem rák volt, ezért nem kaptam kemoterápiát, sugárkezelést sem.

Ettől függetlenül teljesen becsavarodtam, hogy esetleg rákos lehetek.

Már a beavatkozás előtt is A-tól Z-ig mindent kiolvastam a neten (többször is), hogy valami fogódzót találjak. Hogy megértsem, miért történt, ami történt. Aztán a műtét előtti pár napban leálltam a keresgéléssel. Bíztam benne, hogy az orvostól megnyugtató válasz fogok kapni és valamilyen segítséget, hogy mit tegyek, hogy ez legközelebb ne forduljon elő.

Sajnos az „ez bárkivel előfordulhat” válaszon kívül nem sokkal lettem gazdagabb. Persze a műtét után olyan állapotba kerültem, hogy már az is megnyugtatott, amikor azt mondta az orvos, hogy minden rendben van, egészséges vagyok. Abban a pillanatban nem gondolkodtam azon, hogy „de mi van, ha újra előjön”.

Pár nappal később itthon ismét a netet kezdtem bújni és nem hagyott nyugodni a dolog. Megoldást akartam találni arra, hogy ez ne ismétlődhessen meg a későbbiekben. És ki akartam nyomozni, hogy most mégis miért történt ez.

Ekkor bukkantam rá az Édesvíz kiadó egy újonnan kiadott könyvére.

Dr. Mark Stengler, Dr. Paul Anderson: A rák gyógyulásának újabb lehetőségei

Nagyon örültem annak, hogy a kiadó lehetőséget adott pár oldalt elolvasni a könyvből a Scribd-en. A beleolvasott néhány oldalnyi olvasmányt annyira érdekesnek és megnyugtatónak találtam, hogy már aznap megrendeltem a könyvet.

A könyvet két olyan orvos írta, akik több évtizede foglalkoznak a rákgyógyítás alternatív lehetőségeivel. Saját betegeik visszajelzései és a betegieken megtapasztalt, sokszor igen látványos javulások ihlették őket arra, hogy könyv formában is összefoglalják azokat az alternatív lehetőségeket, melyek segítenek rák megelőzésében és gyógyításában.

A legtöbb rákos beteg, mire eljut hozzájuk, legtöbbször már túl van az első kemoterápiás vagy sugárkezeléseken. A könyv fókuszában ezért leginkább a megelőzés és a hagyományos terápiás rákkezelések mellékhatásainak enyhítése áll.

A két orvos nem utasítja el teljesen a hagyományos rákkezeléseket, bár némely esetben fenntartásokkal kezelik. Véleményük szerint olyan esetekben, amikor a hagyományos rákkezeléssel szép eredménnyel gyógyítható a rák, ott ők is ajánlják a kemo- és sugárkezeléseket, de minden esetben erősen javasolják az integratív onkológia által kínált lehetőségek beépítését a terápiába.

Az egyes fejezetek összefoglalása

Első fejezet: Az integratív onkológia valódi reménysége

Az első fejezetben rákbetegek gyógyulásáról kapunk történeteket. Gyakorlatilag ezt a fejezetet teljesen egészében elolvashatjuk a Scribd-en, amit fent belinkeltem. Ez volt a könyv azon része, ami arra késztetett, hogy rendeljek magamnak egy példányt. A történeteket olvasva valóban megnyugodtam, hogy a rák kezelhető és nagyon jó esélyekkel lehet túlélni akár évtizedekkel is.

Második fejezet: A rák kialakulásának valódi okai

Itt arról esik szó, hogy mitől alakulhat ki a rák, milyen kockázati tényezői vannak, illetve mik a tudományos elméletek ezzel kapcsolatosan.

Három teória létezik a rák kialakulásáról:

 • Genetika elmélet: A genetikai elmélet szerint 2 fő gén van, melyek rákot okozhatnak (onkogének, tumorszupresszorok).
 • Tumorőssejt- / trofoblasztemlélet: A trofoblaszt elmélet szerint vannak trofoblaszt sejtek, melyek tévesen olyan jelet kapnak, mellyel rákos sejtekké kell alakulniuk. A tumorőssejt elmélet alap megközelítése pedig az, hogy a rákos sejtek egy része őssejtként működik a szervezetben.
 • Metabolikus elmélet: Talán a metabolikus elmélet az, ami leginkább értelmezhető volt számomra. E szerint a rák nem más, mint sejtanyagcsere betegég.

Az elméletek ismertetését követően a rákot kiváltó és tápláló tényezőket egy hosszú listában részletezik, melyeket gyulladást okozó hatásoknak vagy mérgező hatásoknak tudnak be.

Harmadik fejezet: A hagyományos és az integratív onkológia összehasonlítása

Ebben a fejezetben megismerhetjük a rákból gyógyult betegek prognózisának meghatározását és a túlélési osztályozásokat, ahogyan a hagyományos onkológia teszi (daganatspecifikus túlélés, relatív túlélés, teljes túlélés, betegségmentes túlélés).

Jó pár vizsgálati módot felsorolnak, amit a rák diagnosztizáláshoz és korai felismeréséhez használnak a (pl.: biopszia, laborvizsgálatok, mammográfia, Pap-teszt, székletvizsgálat, ultrahang, stb.). Ezeket pár mondatban egyesével ismertetik.

Felsorolnak néhány, a hagyományostól eltérő vizsgálati módszert is a rák diagnosztizálására. (8OHdG, Amas-teszt, kemoszenzitivitás teszt).

Amíg a hagyományos onkológia csakis a rák típusára összpontosít és ennek megfelelő eljárásokkal kezel, addig az integratív onkológiában az egyént egészként vizsgálják és kezelik. Hasonlít a keleti felfogáshoz. Az integratív onkológia nagy hangsúlyt fektet a méregtelenítésre és kihangsúlyozza, hogy ezt orvosi megfigyelés mellett végezzük.

Amit az integratív onkológia használ a gyógyulás és életminőség javulása érdekében:

 • akupunktúra
 • bioidentikus hormonterápia
 • fizioterápia
 • gyógynövény terápia
 • gyógytorna
 • homeopátia
 • intravénás és injekciós terápiák
 • kiropaktőr, csontkovács, természetgyógyász által végzett hátgerinc kezelés
 • klinikai dietetika
 • masszázs
 • tanácsadás
 • táplálékkiegészítők használata

Negyedik fejezet: A hagyományos terápiák megértése

Itt volt az a pont, amikor rám tört a „legyek már túl rajta” érzés. Sok-sok olyan kifejezés van ebben a fejezetben, ami kissé nehezen emészthetővé teszi a fejezetet. Felsorol mindenféle kezelési módszert a különböző tumorok kapcsán.

Az ember azt gondolná, hogy na, végre, valami, ami összefoglalja, hogy milyen rákra mit kell alkalmazni és tudni fogom, ha baj van. De nem! Ez annál bonyolultabb.

Úgy értelmeztem, hogy 4 nagy csoportja van a rákkezelésnek a hagyományos onkológiában:

 • műtét
 • sugárkezelés
 • kemoterápia
 • hormonterápia

És a kevésbé ismert vagy keveset használt terápiák:

 • immunterápia
 • fotodinamikus terápia
 • lézerterápia
 • vakcinák

Az ember nem is gondolná, hogy mennyi kemoterápiás gyógyszer létezik. Rengeteg! És mind megjegyezhetetlen kacifántos nevű (topoizomeráz gátlók, tirozin-kináz gátlók, stb.). Érdekes volt olvasni róla, de, ha az embernek bármelyikre is szüksége lesz az életben, ne akarja megérteni laikusként, hogy melyik a jó neki. Nem fogja tudni.

Mindenesetre jó betekintést nyerni a hagyományos rákkezelés módszereibe. Mindegyiket igyekeztek elmagyarázni a szerzők úgy, hogy a laikusok is megértsék (többé kevésbé).

Ahogy én értelmeztem, helyenként összemosódni látszik a hagyományos onkológia az integratív onkológiával (például az immunterápiánál).

Ötödik fejezet: Ételek, amelyek segítenek megelőzni és legyőzni a rákot

A zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend segít a rákmegelőzésben és hatékonyan kiegészíti a rákterápiákat.

Sorra veszi a leggyakoribb rákfajtákat és, hogy melyiknél milyen ételeket érdemes túlsúlyban enni.

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása segítenek megszüntetni a gyulladást a szervezetben, mely a rák kialakulásának egyik kockázati tényezője.

A cukrot egyértelműen tiltja, hiszen ez is gyulladást okoz a szervezetben. A cukorhelyettesítők választásánál pedig nagyon fontos, hogy természeteset válasszunk.

A könyv 5 diétát sorol fel, melyek hatékonyan segítenek a megelőzésben és a rák legyőzésében:

 • Mediterrán diéta

A diétában az alábbi élelmiszerek kapnak helyet: gyümölcsök, zöldségek, extra szűz olívaolaj, halak, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, bor, vörös húsok.

 • Kína-tanulmány diéta

Ez inkább egy tanulmány, mint ahogyan a nevében is benne van, sem mint diéta lenne. Arra hívja fel a figyelmet, hogy azoknál az embereknél, akik étrendjében mérsékelt állati fehérjénél és tejterméknél több fordult elő, az növelte a rák kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a növényi alapú bio télek csökkentették a kockázatot.

 • Kaufmann diéta

A Kaufmann diétánál kicsit több előtanulmányra lesz szükségünk, ha be akarjuk tartani. Az a lényege, hogy olyan élelmiszereket kell enni, melyek nem táplálnak vagy állandósítanak patogén gombás fertőzéseket.

 • Ketogén diéta

A ketogén diéta az egyik legszigorúbb diéta. Komoly egészségügyi probléma esetén (mint a rák) csak orvosi felügyelet mellett ajánlott végezni. A lényege a nagyon alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztása. Valamint természetes zsírokban gazdag és közepes mennyiségű fehérjét tartalmazó étrend.

 • Időszakos böjt

Az időszakos böjt célja a kalóriabevitel drasztikusabb csökkentése. Ezt is célszerű orvosi felügyelet mellett végezni és maximum pár napig.

Hatodik fejezet: Étrend kiegészítők a rák kezeléséhez és megelőzéséhez

Ebben a fejezetben minden étrend kiegészítőt felsorolnak, melyet az integratív onkológiában használhatnak. Sok olyan van a listában, melyről nem hallottam és természetesen olyanok is, melyek a napi étrendünk része.

Példaként néhány rákmegelőző/kezelő élelmiszer és táplálékkiegészítő: ginszeng, glutation, germánium (ez megtalálható a ganoderma gombában is), zöld tea, kurkuma, máriatövis, probiotikumok, indol 3 karbinol (például karfiolban, brokkoliban található), D vitamin, stb.

A lista nagyon hosszú és mindegyiknél leírják, hogy mi micsoda, mire használják és hogyan kell alkalmazni.

Hetedik fejezet: Intravénás és injekciós terápiák

Az intravénás és injekciós terápiáknak nagy előnye, hogy sokkal jobban hasznosítja a szervezet, mint ha szájon át vennénk be az ember adott tápanyagot. Ebben a listában majdnem ugyanazok szerepelnek, mint az előző fejezet listájában, azzal a különbséggel, hogy intravénásan adják.

Oxidatív terápiák

 • intravénás C vitamin (HDIVC)
 • artesunate
 • hidrogén-peroxid (igen, jól olvasod, olyan anyag, amit szőkítésnél is használnak a fodrászok)
 • ózon
 • ultraibolya vérterápiák

Biológiai, metabolikus és növényi alapú terápiák

 • glicirrizin
 • glutation
 • dimetil-szulfoxid (DMSO)
 • germánium-sesquioxid (GS)
 • kurkumin
 • szilimarin
 • rezveratrol
 • kverzetin
 • fagyöngy
 • salicinium
 • Gc-MAF
 • amigdalin
 • poly-MVA
 • diklór-ecetsav (DCA)
 • poly-MVA és DCA kombinációja

Nyolcadik fejezet: Védelem és felépülés a műtét, a kemoterápia és a sugárterápia után

Itt röviden írnak arról, hogy mit kell tenni a fejezet címében szereplő esetekben. A műtétnél nagyon fontos a megfelelő vitamin bevitel a gyors felépüléshez.

A kemoterápiánál és sugárkezelésnél számolni kell a mellékhatásokkal. A terápiákat támogató kezelések főként a mellékhatások csökkentésére helyezik a hangsúlyt.

Kilencedik fejezet: Gyakori rákfajták és integratív kezelésük

A fejezet az alábbi rákfajtákra tér ki:

 • emlőrák
 • petefészekrák
 • tüdőrák
 • prosztatarák
 • vastagbélrák és végbélrák
 • vese- és húgyhólyagrák
 • agydaganat
 • melanóma
 • leukémia és limfóma
 • májrák
 • hasnyálmirigyrák
 • pajzsmirigyrák

A könyv szerzői pontos ismertetést adnak arról, hogy általánosságban milyen étrendet és kezelést választanak a betegeik számára. A terápiák kis mértékben változhatnak a személyre szabottság miatt. Az integratív onkológiában a fenti fejezetekben ismertetett diétákkal, intravénás terápiákkal, étrendkiegészítőkkel segítenek a rák legyőzésében, amit az orvosok folyamatosan figyelemmel kísérnek.

Tizedik fejezet: Egyéb alternatív rákterápiák

Itt pedig a nem túl elterjedt rákterápiákat foglalták össze a szerzők, melyek némelyikéhez nagy reményeket fűznek.

 • méregtelenítő terápiák
 • elektroterápiák
 • hideroterápia
 • hiperbár oxigánterápia
 • hipertermia
 • immunterápiák
 • inzulinsokk terápia
 • elmes-test
 • fotodinamikus és lézerterápiák
 • plazamferezis

Konklúzió

Úgy érzem, a könyvben olvasottak segítettek abban, hogy megnyugodjak és jobban felvértezve érezzem magam a rák megelőzésével kapcsolatban.

A könyvet nem csak azoknak ajánlom, akik rákbetegek, hanem egyértelműen azoknak is, akik a megelőzésben vagy a kiújulás ellen szeretnének tudatosabban tenni.

Jól összeszedett, és erőt ad az olvasónak, hogy igenis vannak más lehetőségek is a hagyományos terápiák mellett, és jobb esélyekkel indulhatnak el a gyógyulás útján.

Similar Posts