A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

DXN kávé

Egy könyv, ami szórakoztatóan és gyakorlatiasan tanít meg arra, hogyan sajátítsd el azt a 7 szokást, amivel sikereket érhetsz el az életben.

A 7 szokás az élet minden területére kitér. Az emberi kapcsolatoktól a hatékony időbeosztáson át egészen az önmagunkkal való harmonikus kapcsolatig.

Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

A hét szokás, ami sikeressé tesz

1. szokás: Légy proaktív!

Azaz legyél kezdeményező és vállald a felelősséget az életedért. Ha van egy kitűzött célod, azért tenned kell, hogy elérd. Ne másokat hibáztass, ha valami nem úgy alakul, ahogyan szeretnéd. A hozzáállásod az, ami meghatározza eredményességed.

2. szokás: Tudd előre, hogy hová akarsz eljutni!

Más szóval, legyenek céljaid, terveid. Határozd meg, mit szeretnél elérni és dolgozz ki rá egy útvonalat, amin, ha végighaladsz, eléred a kitűzött célt.  Segít, ha megfogalmazol magadnak egy küldetésnyilatkozatot. 1-2 mondat, ami segít motiválni és az úton tartani.

3. szokás: Először a fontosat!

Vagyis rangsorold a dolgaidat. Az, ami látszólag fontos, valójában lehet, hogy a legnagyobb időrabló tevékenységed. Sean Covey egy időmátrixa segít rájönni, hogy a napi feladataid alapján melyik mezőbe tartozol.

Ha többnyire fontos és sürgős feladatokat csinálsz, akkor te vagy a halogató, hiszen mindig mindent az utolsó pillanatra hagysz.

Ha leginkább a nem fontos, de sürgős feladataid töltik ki az idődet, akkor te vagy a bólogató János. Ilyenkor történik az, amikor teret engedsz annak, hogy folyton megszakítsanak valami tevékenységedben vagy folyton üzenetekre válaszolsz.

Ha fontos, de nem sürgős feladataiddal vagy elfoglalva a napod nagy részében, akkor te vagy a rangsoroló. Ez a legjobb mező, hiszen ilyenkor a bármiféle nyomás nélkül foglalkozol a feladataiddal, amik fontosak.

Ha olyan feladatok veszik el a napod nagy részét, melyek se nem sürgősek, se nem fontosak, akkor te vagy a lógós. Állandóan facebookozol, plázázol vagy épp a tv előtt tespedsz.

Mindegyik mezőben kell valamennyi időt tölteni, hiszen időnként kell a kikapcsolódás. De érdemes úgy alakítani a napi rutinunkat, hogy több időt sikerüljön tölteni a nem sürgős, de fontos mezőben. Ilyenkor lehetünk a legfelkészültebbek. Ilyenkor mindig egy lépéssel előrébb járunk.

4. szokás: Gondolkodj nyer-nyer-ben!

Mit jelent ez? Azt, hogy olyan kapcsolatokat, szituációkat alakíts ki, amelyből mindkét fél profitálhat. Például, ha szeretnél szívességet kérni a szüleidtől, ajánlj fel nekik cserébe valamit, amivel segítesz. Mondjuk szeretnél pénzt kérni egy újságra, akkor ajánld fel, hogy a hétvégén elmosogatsz. Törekedj a mindkét fél győzelmére.

5. szokás: Először érts, aztán értesd meg magad!

Vagyis először próbáld meg a másik helyébe képzelni magad. Igyekezz megérteni és az ő szemszögéből látni a problémát. Őszintén hallgasd meg.

Amikor Sean Covey azt írja, hogy valódi hallgatás, akkor arra gondol, hogy mellőzd a

  • bambulást
  • álhallgatást
  • szelektív hallást
  • pusztán a szavak hallgatását és az
  • énközpontú hallgatást

Ezek mindegyikére több példát is ad a szerző.

Miután őszintén meghallgattad a másikat, sokkal nyitottabban fog hozzád állni és nagyobb hajlandóságot fog mutatni a saját közlendőd iránt.

6. szokás: Teremts szinergiát!

A hatodik szokás nagyon hasonlít a 4. és 5. szokásra. Egy nyer-nyer kapcsolatban, ahol kölcsönösen megértitek és elfogadjátok egymás nézőpontját, megsokszorozódik az erőtök. Így lesz néha 1+1=3.

7. Élezd meg a fűrészt!

A hetedik szokás az egyensúly megteremtéséről szól. 4 fő terület van az életünkben, ahol egyensúlyra kell törekednünk.

  1. testi – rendszeresen mozogj
  2. fej – művelődj, olvass könyveket
  3. szív – alakíts ki baráti kapcsolatokat
  4. lélek – írj naplót, sétálj a természetben

Ha ezeken a területeken harmóniában vagyunk, mindent sokkal hatékonyabban tudunk majd véghez vinni. 

DXN kávé

Strifler Anita

2012 óta írok blogokat. A jelenlegi blogomon kívül Kávé, valamint MLM blogot vezetek. Célom, hogy olyan témákban tudjak használható információval szolgálni, melyek másokat is érdeklenek, nem csak engem. Bővebben: Rólam | Tanulmányaim

View all posts by Strifler Anita →