október 4, 2022

A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

Egy könyv, ami szórakoztatóan és gyakorlatiasan tanít meg arra, hogyan sajátítsd el azt a 7 szokást, amivel sikereket érhetsz el az életben.

A 7 szokás az élet minden területére kitér. Az emberi kapcsolatoktól a hatékony időbeosztáson át egészen az önmagunkkal való harmonikus kapcsolatig.

Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

A hét szokás, ami sikeressé tesz

1. szokás: Légy proaktív!

Azaz legyél kezdeményező és vállald a felelősséget az életedért. Ha van egy kitűzött célod, azért tenned kell, hogy elérd. Ne másokat hibáztass, ha valami nem úgy alakul, ahogyan szeretnéd. A hozzáállásod az, ami meghatározza eredményességed.

2. szokás: Tudd előre, hogy hová akarsz eljutni!

Más szóval, legyenek céljaid, terveid. Határozd meg, mit szeretnél elérni és dolgozz ki rá egy útvonalat, amin, ha végighaladsz, eléred a kitűzött célt.  Segít, ha megfogalmazol magadnak egy küldetésnyilatkozatot. 1-2 mondat, ami segít motiválni és az úton tartani.

3. szokás: Először a fontosat!

Vagyis rangsorold a dolgaidat. Az, ami látszólag fontos, valójában lehet, hogy a legnagyobb időrabló tevékenységed. Sean Covey egy időmátrixa segít rájönni, hogy a napi feladataid alapján melyik mezőbe tartozol.

Ha többnyire fontos és sürgős feladatokat csinálsz, akkor te vagy a halogató, hiszen mindig mindent az utolsó pillanatra hagysz.

Ha leginkább a nem fontos, de sürgős feladataid töltik ki az idődet, akkor te vagy a bólogató János. Ilyenkor történik az, amikor teret engedsz annak, hogy folyton megszakítsanak valami tevékenységedben vagy folyton üzenetekre válaszolsz.

Ha fontos, de nem sürgős feladataiddal vagy elfoglalva a napod nagy részében, akkor te vagy a rangsoroló. Ez a legjobb mező, hiszen ilyenkor a bármiféle nyomás nélkül foglalkozol a feladataiddal, amik fontosak.

Ha olyan feladatok veszik el a napod nagy részét, melyek se nem sürgősek, se nem fontosak, akkor te vagy a lógós. Állandóan facebookozol, plázázol vagy épp a tv előtt tespedsz.

Mindegyik mezőben kell valamennyi időt tölteni, hiszen időnként kell a kikapcsolódás. De érdemes úgy alakítani a napi rutinunkat, hogy több időt sikerüljön tölteni a nem sürgős, de fontos mezőben. Ilyenkor lehetünk a legfelkészültebbek. Ilyenkor mindig egy lépéssel előrébb járunk.

4. szokás: Gondolkodj nyer-nyer-ben!

Mit jelent ez? Azt, hogy olyan kapcsolatokat, szituációkat alakíts ki, amelyből mindkét fél profitálhat. Például, ha szeretnél szívességet kérni a szüleidtől, ajánlj fel nekik cserébe valamit, amivel segítesz. Mondjuk szeretnél pénzt kérni egy újságra, akkor ajánld fel, hogy a hétvégén elmosogatsz. Törekedj a mindkét fél győzelmére.

5. szokás: Először érts, aztán értesd meg magad!

Vagyis először próbáld meg a másik helyébe képzelni magad. Igyekezz megérteni és az ő szemszögéből látni a problémát. Őszintén hallgasd meg.

Amikor Sean Covey azt írja, hogy valódi hallgatás, akkor arra gondol, hogy mellőzd a

  • bambulást
  • álhallgatást
  • szelektív hallást
  • pusztán a szavak hallgatását és az
  • énközpontú hallgatást

Ezek mindegyikére több példát is ad a szerző.

Miután őszintén meghallgattad a másikat, sokkal nyitottabban fog hozzád állni és nagyobb hajlandóságot fog mutatni a saját közlendőd iránt.

6. szokás: Teremts szinergiát!

A hatodik szokás nagyon hasonlít a 4. és 5. szokásra. Egy nyer-nyer kapcsolatban, ahol kölcsönösen megértitek és elfogadjátok egymás nézőpontját, megsokszorozódik az erőtök. Így lesz néha 1+1=3.

7. Élezd meg a fűrészt!

A hetedik szokás az egyensúly megteremtéséről szól. 4 fő terület van az életünkben, ahol egyensúlyra kell törekednünk.

  1. testi – rendszeresen mozogj
  2. fej – művelődj, olvass könyveket
  3. szív – alakíts ki baráti kapcsolatokat
  4. lélek – írj naplót, sétálj a természetben

Ha ezeken a területeken harmóniában vagyunk, mindent sokkal hatékonyabban tudunk majd véghez vinni. 

Strifler Anita

Kávéimádó blogger, stockfotós, DXN tag és anya vagyok. Ha szeretnél te is DXN tag lenni és élvezni ennek előnyeit, keress engem: [email protected] | Rólam | Tanulmányaim

View all posts by Strifler Anita →