5 nyomós érv, hogy miért olvass, miközben tömegközlekedsz

Az utóbbi pár hónapban nekem is mindennapi életem része lett a tömegközlekedés. Van, hogy felszállok a buszra és csak bámulok ki a fejemből, mert most épp az esik jól. De sokszor, mikor tudom, hogy rengeteg dolgom van és megint rájövök, hogy haszontalan utazással mentek el értékes percek az életemből, bizony, az egy kicsit mellbe vág.

Nem vagyok az a típusú ember, aki túl sokáig „tétlenkedő üzemmódban” képes maradni. Ha nem csinálok semmit, egy idő után rettenetes lelkiismeret furdalás tud úrrá lenni rajtam, ezért megpróbálom a napjaimat a lehető leghasznosabban eltölteni. Bevallom, még így sem mindig sikerül, de azért törekszem rá.

Az első és legfontosabb szabály, ha utazás közben olvasni szeretnél, hogy MINDIG LEGYEN A TÁSKÁDBAN 1-2 JÓ KÖNYV! Még, ha nem is fogsz olvasni, akkor is legyen tartalékban, hátha egy nagyon unalmas utazásnak nézel elébe.

Nem is tudom, velem mikor fordult elő az az eset, amikor nem volt nálam könyv. Mindig és mindig van nálam, nehogy fennálljon az unatkozás veszélye. Régebben kevésbé voltam az a „tömegközlekedés közben olvasgatós”, de amióta több helyen is dolgozom, kénytelen vagyok máshogy is időt szakítani az olvasásra és az önművelésre.

Kezdj el olvasni tömegközlekedés közben! Hogy miért?

1. Ha tömegközlekedés közben olvasol, sokkal hasznosabban töltöd az időd.

Hidd el, ha csupán 1-2 oldalt tudsz elolvasni az utazás alatt, akkor is volt haszna. A sok kicsi sokra megy elvet figyelembe véve egy hónap alatt az már 30-40 oldal. Fél év alatt pedig már ki is olvastad a könyvet. Ez pont annyival több, mint amennyi akkor lenne, ha bele sem kezdtél volna. Sokan egy könyvet sem olvasnak el egy év alatt. Sőt, vannak, akik utoljára az iskolapadban olvastak könyvet. Máris előttük jársz. 🙂

2. Olvasás közben tornáztatod az agyad és nem hagyod magad eltompulni.

Ha olvasol (például egy regényt), akarva-akaratlanul is képek jelennek meg az elmédben azzal kapcsolatosan, amit olvasol. Olvasás közben lehet, hogy olyan inspirációt kapsz, ami más/jobb irányba tereli az életed. A hasznos olvasás nem hagyja, hogy belefáradj a hétköznapokba.

3. Az olvasás egyfajta meditatív állapotba visz.

Itt most nem a napi hírekre, bulvárra vagy a csetelésre gondolok. Nyilván akkor is olvas az ember, de ellazultabb állapotba akkor fogsz tudni kerülni, ha hosszabb terjedelmű művet olvasol, aminek van hasznos mondanivalója, segít az önfejlesztésben, vagy csak egyszerűen kikapcsol a hétköznapokból. Tudom, hogy egy tömegközlekedési eszközön nem teljesen fogsz tudni ellazulni, de valamennyire biztosan.

4. Pozitív benyomást kelthetsz.

Nagyon sokszor látom, hogy mennyi unott ember utazik, miközben várja, hogy eljusson A-ból B-be. Jó-jó, igaz, ez velem is előfordul, ha épp nem olvasok a buszon hazafelé jövet, és épp fáradt is vagyok. Viszont azt is megfigyeltem, hogy azok, akiket könyvet olvasni látok utazás közben, valahogy sokkal frissebbeknek, céltudatosabbaknak tűnnek.

5. Eltérsz az átlagtól

Az átlagtól eltérni szerintem jó dolog. Főleg a mai világban, ahol mindenkit a sablonosságra akarnak nevelni és megölik a kreativitást. Megfigyelted már, mi zajlik körülötted a buszon, vonaton, villamoson, miközben utazol? Én igen. Mindenhol csak okostelefonokat nyomkodó kockákat látok. Szinte cikinek érzem elővenni a saját telefonom, ezért inkább könyvet olvasok. 🙂

Most, hogy tudod, mennyivel menőbb és hasznosabb könyvet olvasni, mint telefonon kockulni, vagy unottan utazni, kezdj bele te is az olvasásba! Kezdhetsz egy lazább regénnyel. Miután belejöttél, jöhetnek a mélyebb mondanivalójú könyvek. 

Similar Posts