Miért fáj a fejünk? Fejfájás csillapítása házilag.

Sokszor fáj a fejed? Gondolkodtál már azon, hogy vajon mitől lehet? Én évekig próbáltam megfejteni a rendszeres fejfájásom okát. Arra jöttem rá, hogy bár sokszor fájt a fejem, nem mindig ugyanarról a fejfájásról volt szó. Ezt onnan tudtam, hogy amitől egyszer elmúlt a fejfájásom, attól máskor még jobban beleállt.

Nem vagyok sem orvos, sem fejfájás szakértő, pusztán a saját fejfájásommal kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani.

Fejfájás, ahogy én megtapasztaltam

Kisgyerek koromban sokat fájt a fejem. Azt mondták, biztos azért, mert növök, serdülök. Azt nem tudom, hogy valóban ettől volt-e. Igazából valamennyire mindig jelen volt az életemben a fejfájás, de 2 időszakom volt, amikor már olyan sűrűvé váltak a fejfájásaim (akár heti 2-3 alkalom is), amikor már tarthatatlan volt ez az állapot és orvost kerestem fel.

Az erősebb, migrénes panaszaim pár éve kezdődtek. Sokszor előfordult, hogy akár 2-3 napig is fájt folyamatosan a fejem és a fejfájás csillapító is szó szerint csak csillapította a fájdalmat, de el meg nem szüntette. Előfordult, hogy dolgozni sem tudtam.

Mindenféle vizsgálatra elküldtek, de érdemben nem találtak semmit. Az ideggyógyász 3 hónapig szedetett velem valamilyen gyógyszert, ami állítólag jó a migrénre és az a célja, hogy egy kicsit átalakítsa az idegpályáimat, amitől nem fog annyit fájni a fejem, és főleg nem olyan erősen. Lehet, hogy nem fogalmaztam túl szakszerűen, de laikusként ennyit sikerült feldolgoznom abból, hogy miért kell nekem 3 hónapig gyógyszert szednem akkor is, ha épp nem fáj a fejem.

Észrevettem, hogy nekem tulajdonképpen 3-4 féle fejfájásom van. Ha tudom, hogy melyik fajtával van dolgom, sokszor már azt is tudom, hogy mi fog hatni rá. Vagy, ha semmi nem hat, akkor tudom, hogy mindenféle próbálkozás csupán illúzió.

Első fejfájás típus: Homlok és fejtető fájdalma

Ha lehet szeretni egy fejfájást, akkor azt mondhatom, hogy az összes fejfájásom közül még talán ezt viselem a legjobban. Viszont nagyon ritkán fáj így a fejem.

Ekkor csak a homlokom és enyhén a fejtetőm fáj középen. Ez a típus nálam sokszor spontán jön, spontán megy. Simán elmúlik, ha például lefekszem 1 órára aludni. Ha ilyenre nincs időm, a gyógyszer is pikk pakk hat rá.

Második fejfájás típus: Fájdalom a jobb oldali tarkónál

Ez a fajta fejfájásom még mindig az enyhe kategóriába sorolható, viszont gyakran egész nap kitart. Amolyan csendes idegesítő. Néha segít, ha egy kicsit masszírozgatom, de nem mindig. A gyógyszerrel ugyanez a helyzet: vagy segít, vagy nem.

Harmadik fejfájás típus: Fájdalom a bal oldali tarkónál, ami a fejtető bal oldalára sugároz

Na, ez a fejfájás számomra a legkegyetlenebb. Napokig képes így fájni a fejem. Rossz a közérzetem, nehezen megy a munka is, és lavírozok a hányinger és a „talán túlélem” között. Ez volt évekkel ezelőtt is. Szerencsére a látásomat nem befolyásolta a fejfájás és ez volt az a fejfájás, amire a legkevésbé tudtam hatással lenni. Erre gyógyír csak az idő volt.

Az évekkel ezelőtt kapott migrén gyógyszer egy darabig megtette hatását. Legalábbis úgy tűnt, évekig nem jött vissza ez az erős, hosszan tartó fejfájás. Bár attól még fájt a fejem és gyógyszert is szedtem rá, de nem fordult elő olyan sűrűn.

Az utóbbi, körülbelül 1 évben viszont úgy vettem észre, újból előjöttek a migrénes jellegű fejfájásaim. Elmentem háziorvoshoz, bár nem ezért. Épp orvost váltottam költözés miatt. Mondtam neki, hogy szeretném magam egy kicsit jobban kivizsgáltatni, ezért elküldött vérvételre. Itt kiderült, hogy vérszegény vagyok.

Tulajdonképpen mindig tudtam, hogy vérszegény vagyok, de sosem foglalkoztam vele. És igazából az orvosok sem. Azonban erre a leletre új orvosom tanácsára elkezdtem vastablettát szedni. 100 mg/nap, rágótabletta formájában, 3 hónapig. Utána jött egy kontroll vizsgálat és természetesen addigra már jó lett a vasam, ami szerencsére azóta is rendben van. Persze oda kell figyelnem, hogy ne csökkenjen, mert ezek szerint hajlamos vagyok rá.

Amellett, hogy vastablettát kezdtem szedni, még valamire felfigyeltem: A fejfájásaimnak nemcsak a gyakorisága csökkent, hanem az intenzitása is. Nagyon örültem ennek a felfedezésnek. A vas segít csökkenteni vagy megszüntetni hosszú távon a fejfájást. Persze, csak abban az esetben, ha a fejfájást eredendően a vashiány okozta.

Elmondtam tapasztalataimat orvsomnak is, aki erre annyit mondott, hogy sajnos ezernyi dolog miatt fájhat az ember feje. Nehéz megtalálni az okát. Például vashiánytól is fájhat a fejünk és úgy tűnik, nekem ez okozta. Annyira látványos volt a változás, hogy biztos vagyok benne, hogy nekem legnagyobb részben emiatt fájt a fejem. Persze nem azt mondom, hogy nem fájt a fejem, amióta rendben van a vasam, de most már hónapok óta nem vettem be gyógyszert és a fejfájásaim erőssége is a kibírható szintre csökkent.

Ami nekem bevált fejfájás esetén

Felsorolok sok-sok praktikát, amik nekem szoktak hatni fejfájásra. A dolog iróniája, hogy sajnos nem mindegyik módszer hat mindig minden fejfájásra. Lesznek a felsoroltak között olyanok, melyek szöges ellentétben állnak egymással. Ki kell tapasztalni, hogy mikor melyik a jó.

Kávé

Ha azért fáj a fejünk, mert leesett a vérnyomásunk (nekem egyébként sokszor kicsit alacsonyabb a vérnyomásom a kelletténél), a kávé segíthet abban, hogy kicsit feljebb tornázzuk a vérnyomás értékünket.

Citromos kávé

A citromos kávéval kapcsolatban egész jó tapasztalataim vannak. Igaz, nem az íze miatt, hanem a hatása az, ami kiváló. Cukor nélkül, citrommal keverve, kortyolgatva elfogyasztva. Így fogyasztom én, ha épp citrom is van itthon. Citromlével, citrom ízesítővel nem tudom, mi a helyzet, én az igazi citromra esküszöm.

Alvás

Ha van egy kis időd, feküdj le pihenni. Lehet, hogy teljesen elmúlik tőle a fejfájásod. Nekem körülbelül középiskolás koromban volt olyan fejfájásom, amit egy kis alvás simán rendbehozott. Manapság sajnos nem válik be ez a recept.

Agykontroll

Tizenéve már, amikor egyszer vonatozás közben fájt a fejem. Akkor még nem ismertem az agykontrollt, de az egyik vonaton utazó utas hallotta, amikor az ismerősömnek épp nyavalyogtam a fejfájásommal kapcsolatosan. Odajött és megkérdezte, segíthet-e. Egy egészen érdekes rezegtető technikát végzett el rajtam, amitől ugyan nem múlt el a fejfájásom, de nagyon jól enyhítette. Lehet, hogy egy zötykölődő vonat nem épp a legjobb választás a technika kivitelezésére, de így is megtette a hatását.

Azóta tudom, hogy ezt a fejfájás elleni technikát az Agykontroll Ultra tanfolyamon lehet elsajátítani. Évekkel később én is elvégeztem az Ultrát.

Fejmasszírozás

A fejmasszírozás nekem eddig csupán enyhítette a fájdalmat. Sőt, olyan is volt, amikor olyan erősen masszírozták a fejem, hogy végül hányingerem lett. Utóbbi időben azt vettem észre, hogy, ha tarkótájékon jó erősen masszírozom a csontot különböző pontokon, az segít abban, hogy hamarabb elmúljon a fájdalom. Másnap az erős masszírozástól szinte jólesően fájni szokott ezeken a pontokon a csontom.

Gyomorszáj masszírozása

Ha emésztési probléma, esetleg gyomortáji idegesség miatt fáj a fejünk, tökéletesen jól fel lehet oldani a feszültséget a gyomorszáj hüvelykujjal történő körkörös, erős masszírozgatásával. És még az emésztést is elindíthatja. Nekem nagyon sokszor segített, igaz, más technikákkal kombinálva. 10-20 percenként érdemes megismételni a masszírozást mindkét irányban.

Olyan étel elfogyasztása, amit nagyon megkívántál

Kicsit abszurd, amit most fogok írni, de nekem nem egyszer egy jó kis egészségtelen BigMac menü volt kólával, ami megszüntette a fejfájásom. A miértjét nem értem, csak tippelni tudom. Elképzelhető, hogy a fejfájásom ebben az esetben az emésztésemmel volt összehozható és amikor olyan ételt ettem, amit nagyon szeretek vagy épp nagyon megkívánok, akkor beindul az emésztésem az elfogyasztásával és így a fejfájásom is elmúlik.

Koplalás

Az előző pontnak éppen az ellentettje ez. Ha nagyon megterheltem a gyomrom és épp attól fáj a fejem, akkor fél nap koplalás néha szokott segíteni a fejfájásom csillapításában vagy elmúlásában. Azonban megfigyeltem, hogy a koplalást sem jó túlhúzni, nehogy aztán az éhség váltsa fel a fejfájás okát.

Folyadék ivás

Ha egész nap nem ittam eleget, délutánra előfordul, hogy elkezd fájni a fejem. A nagy mennyiségű folyadékpótlás általában megoldja a fejfájás kérdését, ha a kiszáradás miatt fájt a fejem.

Kóla ivás

Nem tudom megmondani, miért, de nagyon sokszor a kóla segített a fejfájás megszüntetésében. Valószínűleg a szénsav és a koffein az, aminek ilyen csillapító hatása van. Főleg akkor, ha emésztési problémákra visszavezethető a fejfájásod. Valószínűleg hasonló hatást érsz el, ha energia italt iszol. Persze, csak módjával.

Cukor mellőzése

Különösen ünnepekkor jellemző rám, hogy a kelleténél jóval több édességet eszek. Nálam ennek másnapra általában fejfájás szokott lenni a következménye. Furcsa, hogy nem akkor kezd el fájni a fejem, amikor cukrot eszem, hanem pont utána, amikor feltételezhetően kiürült a szervezetből a hatalmas cukormennyiség. Ekkor a fejfájás egy igazi cukor elvonási tünetté fajul. Sajnos ilyenkor nem tudok mit tenni, meg kell várnom, míg normalizálódik a szervezetem. Illetve ekkor szoktam bekapni valamilyen fejfájás csillapítót. Figyeld meg, hogy neked szokott-e nagy mennyiségű cukrofogyasztástól fájni a fejed. Ha gyakran előfordul, érdemes csökkenteni vagy elhagyni a cukrot.

Sófogyasztás

Egy meleg nyári napon, amikor nem eszek annyit, mert nem kívánom, és kint vagyok egész nap a szabadban, izzadok, szintén elő szokott fordulni a fejfájás. Ha rendesen ittam vizet, még akkor is. Azt vettem észre, hogy ebben az esetben sokszor az segít, ha étkezéskor a kelleténél több sóval eszem az ételt. Tényleg csodákra képes.

Később Dr. Lenkei Gábor egyik videójában láttam, amiben a tapasztalataimat alátámasztja, hogy a sóhiánytól is fájhat a fejünk.

Fekvőtámasz

Egyszer egy 3 napig tartó fejfájásom harmadik napján épp a főnökömnek panaszkodtam, hogy már három napja gyötör a kínzó fejfájás és bármit csinálok, nem múlik. Nem tudom, mennyire mondhatta komolyan, de az volt a válasza erre, hogy akkor csináljak fekvőtámaszt. Először furcsán néztem rá, de aztán úgy voltam vele, hogy már mindent kipróbáltam, eggyel több vagy kevesebb módszer már nem számít.

Így hát nyomtam pár női fekvőtámaszt. Miután befejeztem, éreztem, hogy kicsit jobban vagyok, de még mindig fájt a fejem. Kb. negyed óra múlva megismételtem a folyamatot. Annyira megörültem, hogy hatnak a gyakorlatok, hogy még megcsináltam pár ilyen sorozatot. Kb 2 órán belül teljesen elmúlt a fejfájásom. Másnapra persze kiadós izomlázam lett, de ez legyen a legnagyobb probléma.

Légzőgyakorlatok

Egyszer úgy vetettem véget a fejfájásomnak, hogy tudatos légzőgyakorlatokat végeztem. Épp abban az időszakban olvastam egy könyvet a légzés gyógyító erejéről. Buszon tartottam hazafelé és úgy döntöttem, kipróbálom a könyvben tanultakat. Megpróbáltam egyenletesen, lassan és nagyokat lélegezni. Figyeltem arra, hogy mindezt olyan észrevétlenül tegyem, hogy még egy csendes szobában se lehessen hallani, hogy lélegzem.

Kicsit fárasztó volt, mert amikor az ember nagy levegőket vesz, megvan egy bizonyos ritmusa. Na, ennél a megszokott ritmusnál kicsit lassabban vettem a levegőket, aminek következtében picit felgyorsult a szívverésem. Mint amikor az ember sokáig visszatartja a levegőt, aztán pedig kiengedi.

Mire a busszal hazaértem, szinte teljesen el is múlt a fejfájásom és folytathattam a napi teendőimet. Nagyon örültem neki, mert nem is számítottam ekkora hatásra.

Jóga

A jóga órák is segíthetnek a fejfájás csillapításában. Ebben ugyan nem értem el áttörő sikereket, de egy-egy alkalommal, amikor pont akkor mentem jógázni, amikor a fejem is fájt, a jóga alatt kellemesen csillapodott a fájdalom. Jóga után sajnos ismét visszaerősödött.

Hormonrendszer rendberakása

Ha hormonális változásoktól fáj a fejed, ezt kicsit hosszabb távú dolog rendbe rakni, akárcsak a vashiányt. Ha természetes oka van a hormonrendszer megváltozásának (pl.: terhesség), nem is biztos, hogy foglalkozni kell a helyreállítással, mivel, ha itt az idő, időben visszatér a normál működéshez. De akár betegség, akár természetes folyamat váltja ki a felborulást, ebben az esetben még jobban oda kell figyelni az egészséges étkezésre.

Vastabletta

Ahogy fentebb írtam, nekem az igazán komoly, hosszan tartó és erős fejfájásaimat a vastabletta szedése oldotta meg, mivel a vérszegénység is okozhat fejfájást. Természetesen, ha te nem vagy vérszegény, nem a vashiány az, amire először gondolni kell fejfájás kapcsán.

Gyógyszer

Egyszerű, gyors, de sajnos nem túl egészséges megoldás. Ettől függetlenül én is sokszor kapok gyógyszerhez, ha már nem bírom a fejfájást. Ha napokig tartó fejfájásom van, a gyógyszer inkább csak enyhít a fájdalmon, de nem szűnteti meg azt. Többféle gyógyszert kipróbáltam, de nincs rá tuti bogyó, ami biztosan hat. Ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyik pirula jó neki.

Hogyan tovább?

A fejfájás okainak tárháza szinte kimeríthetetlen. Ha az orvosok nem találnak semmi rendellenes elváltozást a fejfájás okaként, sajnos nekünk kell a dolog mélyére ásni. Azonban a kísérletezésnek is megvan a maga szépsége. Ha rájössz, hogyan működik a saját tested, azt is megértheted, hogyan tudod meggyógyítani.

Persze, tudom, sokszor az ember nem ér rá ilyennel foglalkozni, csak az azonnal ható pirulát kelljen bedobni. Ezzel én is így vagyok néha. Azonban amikor már nem hat a pirula, az ember rákényszerül a kísérletezésre.

Similar Posts