Az év gyógynövénye 2018: Valódi levendula bélyeg blokkok

Saját példányú Levendula bélyegeim

Ezekből a bélyegekből sajnos nem sikerült megszereznem a bélyegszettet, így a 2 illatos bélyegpéldány nincs meg.

A bélyeg adatai

Ország: Magyarország
Kiadás dátuma: 2018.05.02
Példányszám: 3 500 darab piros sorszámos blokk, 5 000 darab zöld sorszámos blokk, 1 000 darab vágott sötétlila sorszámos illatos blokk (csak bélyegszettben), 1 000 darab perforált lila sorszámos illatos blokk (csak bélyegszettben)
Kategória: Növények
A bélyeg perforálási mérete: 40 × 30 mm
A blokk vágási mérte: 90 × 70 mm
Tervezőművész: Maros Krisztina

A bélyeg történeti háttere

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokkot bocsát ki a valódi levenduláról, amelyet 2018-ban a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az év gyógynövényének választott.

A gyógyszerészet és a gyógynövények története évszázadok óta szorosan összefonódik. Bár a modern gyógyászatban a növényi kivonatok alkalmazása kisebb jelentőségű, mint korábban, a legújabb gyógyszerhatóanyagok ma is jelentős részben természetes eredetűek, több száz növényi molekulából kifejlesztett gyógyszervegyület létezik. Napjainkban is számos növényi kivonatot tartalmazó gyógyszer, gyógytermék és sok ezer étrend-kiegészítő kapható.

A valódi vagy keskenylevelű levendula (latinul: Lavandula angustifolia) az ajakosok családjába tartozó, 40-60 cm magas, félgömb alakú, örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje. Kékes-lilás színű virágai június végén nyílnak.

A Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj hivatalos. Levendula fajokat már az ókorban is alkalmaztak gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére, valamint álmatlanság kezelésére.

A valódi levendula Benedek-rendi szerzetesek révén terjedt el Európában, a XV. századtól dísz- és aromanövényként Magyarországon is ültetik. Hazai ipari célú termesztését Franciaországból származó tövek telepítésével 1920-ban Bittera Gyula indította el a Tihanyi-félszigeten. Napjainkban a legkedveltebb gyógynövények egyike, és egyre több helyen termesztik. A fitoterápiában a levendulavirágot elsősorban teaként nyugtalanság, álmatlanság kezelésére, emésztési panaszok enyhítésére alkalmazzák. A növény illóolaját aromaterápiás szerként is használják, valamint a kozmetikai ipar fontos alapanyaga.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban indította útjára az év gyógynövénye kezdeményezést, amelynek fő célja a növényekkel történő gyógyítás népszerűsítése és a lakosság tájékoztatása a gyógynövények szakszerű alkalmazásáról. Az év gyógynövénye lehet bármely növény, amely a vele kapcsolatos új tudományos eredmények révén az érdeklődés fókuszpontjában van és része a modern terápiának.

A blokk grafikáját a valódi levendula virágzatára utaló lila szín uralja, ami megidézi a Nap és a széles levendulaföldek hangulatát. A népi motívumokra hasonlító, leegyszerűsített ábrázolás kiemeli a növény elegáns megjelenését. Az alkalmi borítékon és az alkalmi bélyegzőn szintén a bélyeg motívumai jelennek meg.

Forrás:
Magyar Posta
colnect.com

Similar Posts