augusztus 13, 2023

A Seuso-kincsek hazahozatala bélyegszett

A Seuso-kincsek hazahozatala, 2 bélyegblokk bélyegszettben

A bélyeg adatai

Ország: Magyarország
Kiadás dátuma: 2014.08.25
Példányszám: 74.000 db (alapváltozat), 6.000 db (vágott). A szett 5 000 példányban készült, amely az alap és a vágott változat egy-egy példányát tartalmazza 1-5.000-ig tartó, azonos sorszámmal.
Kategória: Történelem
A bélyeg perforálási mérete: 30 x 45 mm és 60 x 50mm
A blokk vágási mérte: 170 x 96 mm
Tervezőművész: Benedek Imre

A bélyeg történeti háttere

A Seuso-kincsek hazahozatala bélyegszett borító

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszönti a Seuso-kincsek hazahozatalát.

A Seuso-kincsek hazahozatalának tiszteletére készült SEUSO BÉLYEGSZETT a bélyegblokk fekete sorszámozású alapváltozata mellett tartalmazza annak piros sorszámozású, vágott változatát is. A bélyegblokkon lévő ezüst tárgyakat diffrakciós fólia- és dombornyomás teszi különlegesebbé, a blokkon uv-fényben a leghíresebb, és egyben a kincs névadó darabjaként is ismert ezüst vadász-tál központi, kör alakú mezőbe foglalt jeleneteit keretező latin nyelvű verses felirat és annak magyar nyelvű verses fordítása olvasható: „HEC SEVSO TIBI DVRENT PER SAECVLA MVLTA POSTERIS VT PROSINT VASCVLA DIGNA TVIS – Szolgáljon sok századon át, Seuso, ez a készlet, s használják hosszan büszke utódaid is!” (Kőrizs Imre fordítása).

A blokkon és annak bélyegképein a hét Magyarországra visszakerült Seuso-kincs látható:

  • Vadász-tál
  • Geometrikus tál
  • Dionysos-kancsó
  • Mosdótál
  • Geometrikus kancsó
  • Illatszeres doboz
  • Geometrikus kancsó

A leghíresebb, és egyben a kincs névadó darabja az a hatalmas méretű lapos, aranyozással díszített ezüst Vadász-tál, amelynek közepét vadászati jelenetekkel közrefogott szabadtéri lakomajelenet díszíti.

A kincsek közé tartozik az ételek tálalására szolgáló, valamivel kisebb Geometrikus tál, mely nevét a közepét díszítő kör alakú mezőben egymást metsző nyolcszögekbe, illetve négyszögekbe rendezett rozetta és palmetta díszítésről kapta.

A Seuso-kincs kancsói közül méretében a legkisebb, díszítése miatt azonban a leglenyűgözőbb, a valószínűleg bor töltésére szolgáló Dionysos-kancsó.

A víz töltésére használt két Geometrikus kancsó felületét különféle geometrikus és növényi motívumok borítják, a testük felső sávját pedig a Mosdótál mintázatához hasonló hullámvonalak díszítik. A tál közepébe pontosan illeszkedik a két kancsó talpa, így a három edény valószínűleg egyetlen, mosakodáshoz használt szettet alkotott.

A henger alakú, fedeles Illatszeres doboz mintázatán domborított figurális jelenetek láthatók, a belsejébe rögzített perforált ezüstlemez arra utal, hogy illatszeres tégelyek tárolására használták.

Forrás:
Magyar Posta

Strifler Anita

Kávéimádó blogger, stockfotós, DXN tag és anya vagyok. Ha szeretnél te is DXN tag lenni és élvezni ennek előnyeit, keress engem: [email protected] | Rólam | Tanulmányaim

View all posts by Strifler Anita →