augusztus 14, 2023

Töröltem magam a Shutterstock-ról

3 évvel ezelőtti cikkemben épp azt írtam, hogy megkaptam az első kifizetésemet a Shutterstock-tól. Azonban idén arra az elhatározásra jutottam, hogy törlöm magam, mert nekem nem ez így nem éri meg.

Miért töröltem magam a Shutterstock-ról?

Kezdjük ott, hogy az első kifizetésem óta csak nagyon kevés képet töltöttem fel. Az elmúlt 3 évben nagyjából olyan 60 darabot. Ez nevetségesen kevés. A portfóliómban kicsivel kevesebb, mint 600 kép volt. Nagyon keveset kerestem vele, de önmagában nem emiatt töröltem magam.

A törlést megalapozta az, hogy körülbelül egy évvel ezelőtt – azt hiszem 2021 végén – a Shutterstock átalakította a kifizetési rendszerét. Azokért a képekért, amikért eddig 0,25 dollárt kaptam, innentől csak 0,1 dollárt írtak jóvá. Ezt az új ösztönző programjukkal magyarázták.

Ha több képet adsz el, magasabb szintre jutsz és annál magasabb jutalékra számíthatsz. Magasabbra, mint a megreformálás előtt. Ez még tetszett is, motiválják az embert arra, hogy minél több és jobb minőségű képet töltsön fel. Igen ám, de az 1 év alatt nehezen elért szinteket a Shutterstock minden évben lenullázza, így újból a ranglétra alján kezdheted a pénzed gyűjtését. Ez már kevésbé tetszett, de úgy voltam vele, hogy úgyis sok-sok képet fogok feltölteni, biztosan növekedni fognak a bevételeim.

Nos, a sok kép feltöltése elmaradt és így egyetlen szintet sem tudtam előre lépni. 2 gyerek mellett (2020-ban és 2022-ben születtek) úgy döntöttem, hatékonyabbá teszem a munkám és optimalizálom a bevételeimet. Már nem érek rá, hogy sokat kísérletezzek és kevésbé hatékony megoldások útját tapossam ki. Ezért határoztam el, hogy törlöm magam a Shutterstockról.

Mi történt a a legutóbbi kifizetésem óta felhalmozott pénzemmel?

Ezen a téren teljesen elégedett vagyok a Shutterstock-kal. Írtam nekik egy levelet, hogy szeretném megszűntetni a fiókomat és ezért szeretném megkapni a felhalmozott jutalékomat. Ez természetesen most még nem érte el a kifizetési limitet.

Ettől függetlenül készséggel segítettek. Először felhívták a figyelmem néhány hasznos dologra, hátha meggondolom magam a törlést illetően. Majd leírták azt is, hogy ha ezek után mégis törölni szeretném magam, válaszoljak a levélre és erősítsem meg ismételten a törlési szándékomat.

Ezt követően a kifizetési limitemet levitték a minimálisa beállítható 35 dollárról 1 dollárra (ezt már csak ők tudják beállítani). Megírták, hogy várjam meg, míg megkapom a kifizetést, ezt követően pedig szabadon törölhetem a fiókom. Nagyjából másfél hetet kellett várnom és megkaptam a kifizetésem, ami 10,98 dollár volt.

Ennyi volt

Körülbelül 6 évig voltam a Shutterstock közösség tagja. 2017-ben regisztráltam és 2023-ban töröltem magam. Ez idő alatt 46,54 dollárt kerestem egy valamivel kevesebb mint 600 képet tartalmazó portfólióval.

Nem váltam meg végleg a Shutterstock-tól

Mint feljebb írtam, optimalizálni szeretném a stockfotózásból származó csekélyke bevételeimet, ezért egy ügynökségen keresztül töltöm fel a képeimet Shutterstockra. Ez nem más, mint a Wirestock. Ahhoz, hogy ide feltölthessem a képeimet, törölnöm kellett magam a Shutterstockról.

Úgy tervezem, hogy így ügynökségen keresztül magasabb kifizetést fogok kapni 1-1 eladott képért, hiszen az ügynökségnek számtalan képe van fent Shutterstockon, így azonnal magasabb bevételi szintre jut. Ezáltal én is magasabb bevételhez jutok, még akkor is, ha az ügynökség leveszi a maga jutalékát.

A következő alkalommal a Wirestockról fogom megírni tapasztalataimat.

Strifler Anita

Kávéimádó blogger, stockfotós, DXN tag és anya vagyok. Ha szeretnél te is DXN tag lenni és élvezni ennek előnyeit, keress engem: [email protected] | Rólam | Tanulmányaim

View all posts by Strifler Anita →