Első kifizetésem a Shutterstock-nál

Most 2020-at írunk és az első Shutterstock kifizetésemet idén márciusban kaptam meg, ami 35,56 dollár volt. Mennyi idő alatt gyűlt ez össze? És mennyi munka volt vele? Azonnal mondom, ám előtte bemásolom a fiókom képernyőképét, hogy az információk jól látszódjanak.

Shutterstock fiók, kifizetés

Amikor valaki beregisztrál egy stockfotó oldalra, olyan kérdések foglalkoztatják, mint:

  • Mennyit lehet keresni stockfotózással?
  • Mennyi idő kell ahhoz, hogy hozzon annyit, hogy meg lehessen belőle élni?
  • Mennyit kell vele foglalkozni?

Akkor nézzük is a válaszokat ezekre a kérdésekre. Nyilván a saját tapasztalatomat tudom elmondani. Vannak sokkal jobb és sokkal rosszabb eredménnyekkel bíró stockfotósok is.

Mennyit lehet keresni stockfotózással?

Ahogy a fenti képen látszik, én olyan átlagosan 0,5 – 1,5 dollárokat keresek meg havonta jelenleg a Shutterstock-on. Mondhatjuk, hogy ez roppant kevés, de ez relatív. Ha hónapokig nem teszek fel semmilyen fotót, ezeket a pénzeket akkor is megkeresem. Úgy már azért egy picit jobb a helyzet.

Egyszer volt olyan hónapom, amikor 12,85 dollárt kerestem, mert valaki nagyobb felbontásban vásárolta meg a képemet. Az átlag egyébként az, hogy egy képért 0,25 dollárt fizetnek.

És persze a kereset nagyban függ a témától, amiket feltölt a fotós. Szinte minden stockfotós oldalon leírják, hogy ne várj röpködő dollárokat, ha csak átlagos természetfotókat töltesz fel. Ha felkapott témákban jó minőségű fotókat készítesz, akkor viszont jó esélyed van arra, hogy szép összegeket fizessenek a képeidért.

A jól menő fotók általában embereket ábrázolnak. Ehhez viszont a legtöbb esetben modell engedély kell. Én nem igazán lelkesedem az embereket ábrázoló fotókért. Többnyire tárgyakat, ételeket, italokat (kávé) fotózom. Ezzel magyarázható az alacsony bevételem is.

Mennyi idő kell ahhoz, hogy meg lehessen élni a stockfotózásból és mennyit kell vele foglalkozni?

Mint a mellékelt ábra mutatja, én még messze nem keresek annyit, hogy megéljek a stockfotózásból. Az első kifizetésemet, tehát ezt a 35,56 dollárt valamivel több, mint 3 év alatt gyűjtöttem össze. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy nem lehet keresni a stockfotózással.

Lássuk, nálam milyen tényezők befolyásolják azt, hogy még nem tudok belőle megélni:

Egyrészt én nem felkapott témákban fotózom, bár nem természetfotókat töltök fel. Másrészt nem készítek (legalábbis eddig nem készítettem) olyan embereket ábrázoló fotókat, ahol modell engedélyre lett volna szükség. Ezen felül a 3 év alatt mindössze 521 fotót töltöttem fel, ami nagyon nagyon, de nagyon kevés ahhoz, hogy valaki jól keressen ebben a szakmában.

És egy jó stockfotósnak manapság már nem csak a fotózáshoz kell értenie, hanem az értékesítéshez is. Egy stockfotós feltöltő oldal esetén arra gondolok, hogy megfelelően kiválasztott címmel és kulcsszavakkal nagyobb esélyed van arra, hogy több képet adj el, mintha csak feldobálod a képeid „ahogy esik úgy puffan” mentalitással.

Megéri stockfotózással foglalkozni?

Mikor éri meg?

  • ha szívesen csinálod, esetleg hobbiból
  • ha nem zavar, hogy sok idő kell hozzá ahhoz, hogy pénzt keress vele
  • ha az sem zavar, hogy tekintélyes munkát kell belefektetned, ha keresni akarsz vele

Mikor nem éri meg?

  • ha csak a pénzért csinálod és nem élvezed a munkafolyamatot
  • ha rögtön az első 1-2 hónapban elvárod, hogy a stockfotós keresetedből meg tudj élni

Ami engem illet, én elégedett vagyok munka befektetéséhez viszonyított keresetemmel. Sajnos nem sokat foglalkozom stockfotózással. Néha töltök fel képeket, de akkor például többet is. Az biztos, hogy ha nem szeretném, amit csinálok, nagyon csalódott lennék, amiért csak ennyit kerestem a Shutterstock-kal eddig.

Similar Posts