Joe Dispenza: Engedd el önmagad

Legutóbb Joe Dispenza könyvét olvastam el, melynek címe: Engedd el önmagad… és válj új emberré

Több, mint 1 évig olvastam a könyvet. Az első rész nagyon tömény volt. Előfordult, hogy csak 1 oldalt tudtam elolvasni egyszerre. Aztán napokig emésztettem az olvasottakat. 

Az első fejezetekben az író elmagyarázza az agy „huzalozását”. Tulajdonképpen arra kellett rájönnöm, hogy mi emberek roppant bonyolult biorobotok vagyunk. Nem csupán azért, mert miközben megteszünk egy mozdulatot, sejtjeink milliárdjai kezdenek aktiválódni. Hanem azért, mert olyannyira a szokásaink rabjai vagyunk, hogy gyakran észre sem vesszük, hogy valamit elvégeztünk, ami a napi rutinba tartozik.

Ilyen például, amikor nem emlékszünk, hogy kihúztuk-e a vasalót, mielőtt elindultunk otthonról. Vagy bezártuk-e az ajtót. Ezek már annyira rutinos cselekedetek, hogy gyakran az agy automata üzemmódban teszi meg a mozdulatokat. Talán legjobban a Távkapcs c. filmhez tudnám hasonlítani, melyben a főhőst alakító Adam Sandler hozzájut egy csodatávirányítóhoz, mellyel életének nem kívánatos részeit ugorhatja át.

De van megoldás arra, hogy életünket ne alvajáró biorobotként éljük le. Számos meditációs gyakorlatot sajátíthatunk el a könyvből, melyek segítenek tudatosabbá válni és a jelenben élni.

A meditáció során képesek vagyunk arra, hogy átalakítsuk gondolkodásmódunkat. Ennek hatására az agyunkban átformálódnak az idegi áramkörök. Új szinapszisok jönnek létre és ezen szinapszisok következtében teljesen új emberré válhatunk.

Joe Dispenza tanácsa, hogy a meditáción kívül is próbáljuk megfigyelni önmagunkat. Ha képesek vagyunk például egy feszült szituációban a korábbitól eltérő módon reagálni, máris elkezdtünk új személyiséget és új jövőt teremteni. Talán Albert Einstein írja le legjobban:

„Nem lehet megoldani a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel létrehoztuk őket.” 

(Albert Einstein)

Ajánlom a könyvet azoknak, akik a spiritualitás tudományosabb megközelítésére szomjaznak. A könyv első részében ezeket a tudományos alapokat tárgyalja. A második részben pedig a meditálás folyamatába vezet minket be.

Similar Posts